Wydarzenia

Konferencja naukowa UODO „Drony a prywatność” – 8.07.2020

W imieniu organizatora konferencji – Urzędu Ochrony Danych Osobowych – zapraszamy do śledzenia transmisji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Drony a prywatność”, która odbędzie się w środę 8 lipca 2020 r. od godziny 9:00 do 12:00.

Transmisja odbędzie się poprzez YouTube pod adresem: https://youtu.be/lVOaRhyUCj0.

Konferencja będzie okazją do przyjrzenia się prawnym aspektom funkcjonowania dronów w przestrzeni publicznej, które – celowo lub mimowolnie – mogą służyć pozyskiwaniu danych osobowych. Poruszona zostanie również tematyka z obszaru informatyki śledczej w dronach.

Agenda konferencji

  • 09:00 – 09:10 dyr. Tomasz Soczyński, Urząd Ochrony Danych Osobowych – Powitanie, rozpoczęcie konferencji
  • 09:10 – 09:30 mec. Maciej Gawroński, Uczelnia Łazarskiego, Gawroński & Partners S.K.A. – „Jak naruszyć prywatność za pomocą drona i co za to grozi?”
  • 09:30 – 09:50 dr hab. Grzegorz Sibiga, Instytut Nauk Prawnych PAN – „Działania z wykorzystaniem dronów a podstawowe zasady przetwarzania danych osobowych (art. 5 RODO)”
  • 09:50 – 10:10 Anna Tyczkowska – Kowerczyk, Uniwersytet Wrocławski WPAiE – „Działania z wykorzystaniem dronów a obowiązek informacyjny w rozumieniu RODO”
  • 10:10 – 10:30 Krzysztof Król, Urząd Ochrony Danych Osobowych – „Ochrona danych osobowych a drony”
  • 10:30 – 10:50 dr Krzysztof Wygoda, Uniwersytet Wrocławski WPAiE – „Drony jako element zbioru danych osobowych”
  • 10:50 – 11:10 dr Edyta Bielak – Jomaa, Europejskie Centrum Ochrony Danych Osobowych UKSW – „Drony jako narzędzie kontroli pracowników”
  • 11:10 – 11:30 dr Dariusz Wasiak, WSB we Wrocławiu, mgr Jerzy Narolski, Uniwersytet Wrocławski WPAiE – „Drony w działaniach straży gminnych (miejskich)”
  • 11:30 – 11:50 mgr inż. Tomasz Radziszewski, Uniwersytet Wrocławski WPAiE, Leximum Jabłoński i Wspólnicy sp. z o.o. sp. k. – „Działania z wykorzystaniem dronów a metody zapewniania prywatności osób objętych zasięgiem obserwacji”
  • 11:50 – 12:10 mgr inż. Joanna Wieczorek, kancelaria DENTONS Europe Dąbrowski i Wspólnicy Sp. k. –
    „Czy społecznie akceptujemy niebo pełne dronów? O konieczności certyfikacji, naruszaniu prywatności
    i bezpiecznej integracji w przestrzeni”
  • 12:10 – 12:30 ppor. mar. Łukasz Grzyb, Akademia Marynarki Wojennej WDiOM – „Wysoki Sądzie ja tam nigdy nie latałem i zdjęć nie robiłem – czyli Informatyka śledcza w dronach”
  • 12:30 Zamknięcie konferencji

Agenda dostępna jest również w formacie PDF. Więcej na stronie organizatora: https://uodo.gov.pl/pl/138/1582

Aktualizacja – całe nagranie z konferencji jest dostępne on-line

Poprzedni

Usługi cyfrowe dla BSP za 61,5 mln zł

Następny

Seminarium ULC on-line - "Europejskie przepisy dotyczące dronów" - 9.07.2020

Brak komentarzy

Skomentuj artykuł

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *